Blog Layout

Hoe werkt het met de judo slippen en banden

Topjudo Harderwijk • mei 24, 2023

Gradaties in Judo: Van witte tot zwarte band

Judo-technieken voor beginners

De judoband heeft niet alleen als functie om de judogi dicht te houden, maar geeft ook aan hoe gevorderd een judoka is. In deze blog zullen we de verschillende gradaties in het judo bespreken en je uitleggen hoe het systeem is opgebouwd.

Klassen (Kyu) Gradaties

De judoladder kent 16 gradaties voordat je de hoogste positie bereikt. Bij de klassen (kyu) worden de gradaties van boven naar beneden geteld. De volgorde is als volgt:

  • 6e kyu (witte band)
  • 5e kyu (gele band)
  • 4e kyu (oranje band)
  • 3e kyu (groene band)
  • 2e kyu (blauwe band)
  • 1e kyu (bruine band)



Dan Gradaties

Bij de dan-gradaties wordt er van beneden naar boven geteld. Nadat je de zwarte band hebt behaald, begin je met de 1e dan. Vervolgens stijg je in gradaties met elke nieuwe dan. De hoogste dan-graad is de 10e dan. Het is echter belangrijk op te merken dat de 10e dan voornamelijk symbolisch is en zeer zelden wordt toegekend. De oprichter van het judo, Jigoro Kano, heeft postuum de 12e dan ontvangen, die speciaal aan hem is toegekend. Het Japanse systeem kent een iets ander gradatie-systeem.

Wachttijd en Examens

Tussen elke klasse en graad is er een wachttijd voordat je het examen voor de volgende gradatie mag afleggen. Een judo-examen bestaat uit een competitiegedeelte en een techniekgedeelte. Het techniekgedeelte is verdeeld in werptechnieken, controletechnieken en kata, waarbij je samen met een partner de principes van het judo op een voorgeschreven wijze demonstreert tijdens het examen.

Slipgradaties voor judoka's tot 12 jaar

Voor judoka's tot 12 jaar zijn er tussenstapjes in de vorm van slippen. De bruine band is de hoogste graad binnen de klassenindeling, terwijl de zwarte band de laagste graad is binnen de dan-gradaties. Tot en met de 3e dan behoort men tot de beginnende graden, de 4e dan wordt beschouwd als een gevorderde judoka en de 5e dan als een vergevorderde judoka. Uiteindelijk is de 6e dan de meestertitel. Judoka's met een 6e dan mogen een rood-wit geblokte band dragen, maar kunnen ook de zwarte band blijven dragen. De 9e en 10e dan zijn zeer zeldzaam en slechts enkele judoka's behalen deze hoogste gradaties.

Beoordeling en Examencommissie

De witte tot en met de bruine band kunnen bij je eigen club of judoschool worden behaald. Voor het behalen van de zwarte band moet je echter verschijnen voor een examencommissie in je district. Deze commissie bestaat meestal uit judoka's met een 4e of 5e dan-graad. Zij beoordelen of je voldoet aan de eisen die gesteld zijn voor de betreffende graad.

Het Gokyo-systeem

Jigoro Kano ontwikkelde het Gokyo-systeem, waarbij een aantal technieken zijn verdeeld in vijf groepen van elk acht werptechnieken. Deze technieken zijn gerangschikt op basis van moeilijkheidsgraad en leggen de basis voor de volgende techniek. Kano voltooide de Gokyo in 1920, nadat hij het in 1895 in ruwe vorm had samengesteld.


De judoband is niet alleen een praktisch onderdeel van de judogi, maar ook een indicator van de judoka's graad. Het gradatiesysteem in het judo omvat zowel klassen (kyu) als dan-gradaties, met een duidelijke opbouw en eisen voor elk niveau. Het behalen van hogere gradaties vereist toewijding, technische vaardigheid en ervaring.


Heb jij ook als doel je zwarte band te gaan verdienen? Vraag een gratis proefles bij Topjudo Harderwijk aan!

NIEUWS

Judo-technieken voor beginners
door Topjudo Harderwijk 24 mei, 2023
Judo-technieken voor beginners: Een korte inleiding van de basisprincipes
Jigoro Kano (1860-1938)
door Topjudo Harderwijk 24 mei, 2023
Judo vindt zijn oorsprong bij de Japanner Jigoro Kano (1860-1938)
Meer posts
Share by: